La construcció històrica
ha estat feta amb els lligants disponibles en funció de l’època, del lloc, de
la tradició cultural, de les necessitats constructives, etc. Amb aquestes
premisses, al llarg de la història s’ha usat terra (sola –tapial- o combinada
amb pedres com a junta i reblert), guix i calç aèria, a més de construccions en
sec (sense morter ni altre lligant). En aquest post volem parlar de la calç
aèria, usada per a la producció de morters i formigons, ocasionalment feta
hidràulica amb addició de sorra puzzolànica (pedres volcàniques o ceràmica triturada). No us avorrirem amb el
cicle de la calç, sinó que volem fer un petit incís en explicar que implica la
qualitat de la calç, sigui pel seu ús en construcció, sigui per restauració.
Calcinació
La fabricació de la calç
implica la calcinació de pedres calcàries, formades carbonat de calci superior en
més del 95%. Aquesta operació es fa en forns que permeten assolir temperatures
per sobre de la calcinació del carbonat de calci, que es produeix a partir de
850ºC, depenent de la pressió parcial de CO2. Aquest procés ha
tingut lloc tradicionalment en forns específics per a coure calç, consistents
(amb diverses variants) en una estructura pseudocilíndrica oberta per la part
superior i amb una portella a la inferior per on es feia el foc. Sobre la
cambra de foc es forma una volta de fragments de calcàries de mides decimètriques,
sobre la qual es van disposant els següents nivells de pedres a coure fins
arribar a omplir tota l’estructura del forn. A continuació s’encén el foc, que
es manté viu i amb flama durant un període que depèn del forn, però que arriba
a superar les 24 hores i fins i tot arriba a 48 h, al final de les quals es
deixa refredar i i després, es van treien les pedres (que han adquirit un
aspecte blanc i pulverulent). Normalment, les de la part superior no s’han
calcinat del tot, de forma que es rebutgen i es tornen a coure, i només a
partir del nivell on tota la secció de les pedres s’ha calcinat, s’aprofiten
per a la producció de calç.
Existeixen variants de
forns de calcinació, casi sempre amb geometria pseudocilíndrica, una relativament
freqüent és l’alternança de nivells de pedres de calcària i combustible (llenya
o carbó), aleshores la combustió, feta des de la cambra de foc ubicada a la
part inferior, té lloc lentament al anar cremant els diferent nivells de
combustible.
La raó de tant llarg
procés de cuita, en el que s’assoleixen temperatures superiors a les
necessàries, rau en la mida de les pedres que es disposen el forn: en ser
grosses (més de 10 0 15 cm), la calcinació comença per la superfície i va
progressant poc a poc fins al interior. De forma que la transformació completa
de la pedra necessita, o una temperatura molt elevada, o un temps molt llarg:
ambdues coses es tracten d’aconseguir en la cuita de calç. Altrament, caldria
disposar de pedres de molt petita mida, amb l’esforç suplementari de trituració
que això implicaria. Al final, el procés tracta d’arribar a un equilibri
d’esforç humà entre la fragmentació de la roca, la cocció pròpiament dita i la
maniobrabilitat dels fragments de calç obtinguts: no en va aquests s’ha de
transportar des del forn a les piscines.
Hidratació
La calç així obtinguda és
òxid de calci (CaO), calç viva, i per ser emprada en construcció ha de ser
apagada, és a dir, barrejada amb excés d’aigua per a formar hidròxid de calci
(Ca(OH)2). Modernament, en la producció industrialitzada, aquest
procés té lloc per aspersió amb l’aigua necessària per a hidratar la calç
prèviament molturada a pols, de forma que no n’hi ha en excés i la calç ja
hidratada es recull i s’embassa en forma de pols. Tradicionalment, els
fragments de calç viva s’abocaven a una piscina on es produïa violentament la
hidratació (la reacció és fortament exotèrmica): això dóna lloc a la
fragmentació de la pedra de calç viva fins a reduir-se a pols, que va al fons
de la piscina, on s’inicia el procés de maduració, que amb prou temps donarà
lloc a una calç d’excel·lent qualitat.
Maduració
Aquest procés consisteix
en deixar la calç en immersió en aigua durant un temps relativament llarg, al
menys alguns mesos, per be que amb algun any la qualitat assolida resulta
excepcional. De fet, la hidratació ha tingut lloc en els primers moments de
contactar amb l’aigua perquè és un procés molt ràpid (fins i tot virulent), per
tant, la maduració no consisteix en completar la hidratació, sinó en l’evolució
de la mida dels cristallets d’hidròxid formats.
Poc després de la
hidratació els fragments de calç viva de diversos centímetres es redueixen a
pols, la qual està formada per cristalls de Ca(OH)2 de forma
prismàtica, de mides micromètriques (típicament del ordre de 3-4 micres), que
formen aglomerats de fins a 30 o 50 micres. Durant el procés de maduració, a
causa de la polaritat de la molècula d’aigua, els agregats es van desfent i els
cristalls individuals es fragmenten i passen de tenir algunes micres de
diàmetre a mides del ordre d’una micra i fins i tot més petits. Això té lloc
perquè la molècula d’aigua és polar: les càrregues elèctriques no estan uniformement
repartides en la molècula H2O, sinó que els dos hidrògens estan
situats a un costat, que adopta certa càrrega positiva, mentre que l’altre, per
contraposició, esdevé negatiu. Com que l’estructura dels cristalls de calç es
manté per un enllaç de pont d’hidrogen, la polaritat del aigua el pot arribar a
trencar, fragmentant el cristall en altres cristallets de menor mida. Els
cristalls prismàtics es trenquen preferentment de forma paral·lela a l’eix del
prisma, i els nous cristalls adopten una morfologia de plaquetes.
Aquest és el procés
descrit com de maduració de la calç i on l’única cosa que passa és la
fragmentació dels agregats de cristalls de Ca(OH)2 en cristalls cada
cop més petits. La calç, constituïda per cristalls d’hidròxid de calci, serà
més i més bona en funció inversa a la moda d’aquests cristalls. I per aquesta
raó, la calç resulta millor quan més temps ha romàs en immersió, sigui en una
piscina, sigui en qualsevol altre contenidor. En definitiva, la qualitat d’una
calç depèn, només, de la mida (el més petita possible) dels cristallets
d’hidròxid de calci que la formen.
Qualitat de la calç
La treballabilitat de la
calç (la qualitat, en definitiva) depèn exclusivament de la mida dels
cristallets, de tal manera que quan més petits siguin aquests, millor
plasticitat s’assolirà al barrejar-la amb aigua i per tant, millor es
treballarà i millor s’aplicarà el morter que es prepari. Òbviament, la puresa
de la calcària calcinada també té el seu paper en la qualitat de la calç.
Una barreja de partícules
amb aigua és més o menys plàstica depenent de la mida d’aquestes i de la seva
capacitat d’adsorció d’aigua: en el cas de la calç, si els cristallets són molt
petits (del ordre de la micra o inferior), en mullar-se es forma al seu voltant
una capa de molècules d’aigua (cal recordar que estan elèctricament
polaritzades i per tant, són capaces d’adherir-se, mullant). Aquesta capa
d’aigua permet el lliscament d’una partícula sobre l’altre, alhora que
mantenir-les unides per la tensió superficial del aigua; i amb partícules prou
petites, formar una barreja amb bones propietats plàstiques. Per entendre
millor el fenomen, cal imaginar la mateixa situació amb grans de sorra: tot i
que l’aigua els manté units (recordeu els castells de sorra fets a la platja),
no formen una barreja plàstica perquè, tot i estar mullats, no llisquen un
respecte l’altre a causa de la seva enorme mida respecte de la capa d’aigua que
els recobreix.
Per tant, una calç
formada per cristallets de mides molt i molt petites barrejada amb aigua,
formarà una massa plàstica que es treballarà a gust del operari i que permetrà
adoptar la forma que es desitgi, adaptant-se a formar una capa uniforme, al
espai entre elements de construcció, etc. És a dir, es disposarà d’una massa
unida i plàstica. En definitiva s’haurà produït una bona calç, susceptible de
ser usada per a totes les necessitats i condicions de l’obra, sempre i quan es
barregi adequadament amb l’àrid que correspongui i si s’escau, amb els additius
que corregeixin i millorin algunes de les seves propietats. D’això en parlarem
un altre dia...
Un
aclariment...
La calç així preparada és
aèria perquè per endurir necessita reaccionar amb un dels components de l’aire
(CO2). Al mercat existeixen calç hidràuliques (que endureixen per
reacció amb aigua), que es preparen i formulen d’un altre manera. NO SÓN
SINÒNIMS!. La calç hidràulica (inventada al segle XVIII) és un compost
químic diferent de la calç (aèria), malgrat compartir el nom de calç, seguit
d’un adjectiu.
3 comentaris:
Hola Màrius.
Un article molt interessant. Finalment l'he pogut llegir amb el Google Crom, sembla que l'Explorer te algún problema per visualitzar aquest contingut. No se si us ho havieu trobat.
Saluacions
Molt bon article i molt bé expressat.
molt ben feta la diferenciació de la calç aèria en pols i la calç aèria en pasta, en el moment del apagament de la calç viva amb poca o amb excés de aigua. ja que això determina que siguin dos productes diferenciats;
La Calç se pasta madurarà am el temps, se aniran fragmentant els cristalls, i la calç en pols no farà aquest procés de maduració
Prenc nota de la explicació de la maduració
Nosaltres a Mallorca, la deixam dins basses de mares al manco 12 mesos.
Prenc nota de l'explicació de la maduració
I molt bona puntualització sobre la cal hidràulica ja que si es cert que te una part que carbonata , empero
la major part de la reacció es com la del ciment, endureix amb contacte amb l’aigua no disfrutant de la majoria de les virtuts de la calç aèria
salutacions i enhorabona per el blog des de Unicmall Forn de calç de Mallorca.
gràcies pels comentaris.
Miquel: ara ja es podran llegir tots els posts amb qualsevol navegador... és qüestió de suprimir tota la informació que deixa "enganxada" el Word previ pas per un editor de lo més tonto (Note Pad, p.e.)
Unicmall: moltes gràcies, aquests comentaris, venint de vosaltres són particularment apreciats.
Publica un comentari a l'entrada